5 beste aquariumfilters: binnenfilters versus buitenfilters - TechGeek (2023)

Hoe je het ook draait of keert: elk aquarium heeft een aquariumfilter nodig. De filter heeft als opdracht om voor de juiste waterkwaliteit te zorgen. Zonder deze aquariumfilter zullen de planten en vissen een kort leven beschoren zijn. Aquariumfilters vervullen een belangrijke functie om de fauna en flora balans in evenwicht te houden.

De belangrijkheid van techniek in een aquarium

Techniek in een aquarium is belangrijker dan je denkt. Denk maar in eerste instantie aan de verlichting, het gebruik van pompen en de onontbeerlijke filter. Het zorgt ervoor dat je aquarium in gezonde staat blijft en dat de bacteriebalans in het water op een normaal peil blijft. Zo houden filters het water schoon. Je kan kiezen tussen een binnenfilter of een buitenfilter.

  • Binnenfilter

Een binnenfilter zit zoals de naam doet vermoeden, in het aquarium zelf. Een klein nadeel is wel dat een binnenfilter in het gezichtsveld hangt. Een binnenfilter moet bovendien wel vaker worden schoongemaakt of te worden vervangen omdat het over het algemeen kleiner is. Een binnenfilter is in vergelijking met een buitenfilter heel eenvoudig en makkelijk te installeren en zorgt voor voldoende circulatie. Een binnenfilter is vooral geschikt voor een kleiner formaat van aquarium.

  • Buitenfilter

Wanneer je kiest voor een buitenfilter, dan heb je meer plaats nodig buiten het aquarium. Gelukkig kan je dit makkelijk verdoezelen door de buitenfilter onder of achter het aquarium te plaatsen. Het grote voordeel is dat je zelf niet het aquarium moet ingaan om de filter schoon te maken. Als je niet over voldoende ruimte beschikt buiten het aquarium, zit er niets anders op dan een binnenfilter aan te schaffen.

Juiste verlichting in het aquarium kiezen

Elk aquarium heeft de gepaste verlichting nodig. Heel vaak krijgt de gedachte de bovenhand dat heel veel verlichting goed is. Maar mispak je hier niet mee. Vaak is dit helemaal niet het geval. Je kan te weinig licht hebben, maar ook wel eens te veel. Wanneer je teveel verlichting hebt, dan groeien aquariumplanten veel sneller. De andere kant van de medaille is dat de voedingsstoffen ook vlugger worden verbruikt. De planten hebben met andere woorden meer CO2 nodig. Hierdoor ontstaan heel veel algen en dat is het laatste wat je in je aquarium wil. Bij te weinig verlichting groeit de aquariumflora weer langzamer dan normaal. Hierdoor zakt de zuurstofproductie wat een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van je (tropische) vissen. Nog een klein advies. Om een groot misverstand uit de wereld te ruimen. Zonlicht vervangt nooit het kunstlicht in het aquarium. Meer nog. Het zorgt er alleen maar voor dat er nog meer algen in je aquarium gaan groeien en dat is uiteraard niet de bedoeling. Vissen die van beschutting houden worden gehinderd door het zonlicht. Verlies bovendien niet uit het oog dat in de zomer het water te warm gaat worden. Een aquarium in volle zonlicht zetten is op geen enkele manier een goed idee.

Deze 5 beste aquariumfilter functioneren uitstekend:

Superfish AquaFlow 300


Met deze aquariumfilter AquaFlow 300 van het merk SuperFish blijft jou aquarium netjes. Deze filter is uiterst geschikt voor een koudwater- en een klein tropisch aquarium. De aquaflow beschikt over een Dual Action cassette met 100 procent filterschuim (open structuur) en actieve kool. Dit staat garant voor helder water en voor een optimale filtering. Ideaal voor een aquarium van 150 tot 300 liter inhoud. Opvallend is de stille werking van de aquariumfilter.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ De Aquaflow bevat een Dual Action cassette en is bijgevolg dubbel actief
+ Ideaal voor een klein tropisch aquarium
+ Uiterst geschikt voor aquaria tussen de 150 en 300 liter
+ De stille werking is opvallend

Minpunten
- Weinig of niets op aan te merken

  • Specificaties in een notendop

Merk: SuperFish
Categorie: aquariumfilters
Filter type: binnenfilter
Pompcapaciteit maximaal: 500 tot 1000 liter

SuperFish AquaFlow Easy Click 100 Cartridge


Zonder een aquariumfilter blijft geen enkel aquarium mooi helder. Deze pomp bespaart je vooral last van algen en allerhande viezigheid. De AquaFlow Easy Click 100 Cartridge van Superfish staat garant dat de kwaliteit van het water gevoelig verbetert. De cartridge huldigt het Dual Action principe. Dit bestaat uit filterschuim en Crystal Clear. Het is een combinatie van actieve kool en zeoliet, dat verontreiniging van ammoniak, kleurstoffen en verontreiniging uit het water verwijdert. Hierdoor krijg je minder algengroei en blijft het fosfaat- en nitraat gehalte beperkt. Je dient 1 keer per maand de filtercassette te vervangen. Standaard worden 3 cartridges meegeleverd.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ De cartridges bevatten het Dual action principe
+ De algengroei blijft beperkt
+ Er worden standaard 3 cartridges meegeleverd

Minpunten
- Het vervangen van de cartridges om de mand lijkt te lang

  • Specificaties in een notendop

Merk: SuperFish
Categorie: aquariumfilter
Filtermateriaal type: filtercassettes
Filtratie type: mechanisch
Gewicht aantal: 233 gram
Filtermateriaal type: filtercassettes
Filtratie type: mechanisch

VidaXL Aquarium Filter Pomp

Deze aquariumfilter - met actieve koolstof - is volledig onderdompelbaar in je aquarium. Op deze manier zal de oplosbaarheid van de zuurstof in het aquariumwater worden verhoogd. De aquariumpomp is vervaardigd uit keramiek. De omhulsels en de assen zijn roestvrij en waterproof. De pomp kan zowel zoet als zout water filteren. De aquariumfilter doet perfect zijn werk tot 300 liter per uur. De pomp hoor je nauwelijks.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ De aquariumfilter is volledig onderdompelbaar
+ Filtert 300 liter per uur
+ Zorgt voor gerevitaliseerd en helder water

Minpunten
- Meer geschikt voor kleinere aquariums

Specificaties in een notendop

Merk: VidaXL
Categorie: aquariumfilter
Filter type: binnenfilter
Geschikt grootte aquarium: tot 40 liter
Pompcapaciteit maximaal: tot 300 liter per uur
Materiaal bestaat uit: plastiek

Superfish 50 AquaFLow Easy Click Cartridge


Deze 50 AquaFLow Easy Click Cartridge van Aquafish is een aquariumfilter die je slechts éénmaal per maand moet vervangen. Dit neemt je heel wat werk uit handen. De cartridge vervangen verloopt als een fluitje van een cent. Het zuivert het water optimaal en zorgt dat er voldoende zuurstof in het water binnenkomt. Dit toestel spaart je een zuurstofpomp uit. Wat vooral opvalt is het gebruiksgemak van deze aquariumfilter omdat het ook onderhoudsvrij is.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Het is helemaal onderhoudsvrij
+ Het vervangen éénmaal per maand verloopt vlotjes en binnen de korste keren
+ Zuivert probleemloos het water optimaal

Minpunten
- Niets op aan te merken

  • Specificaties in een notendop

Merk: SuperFish
Categorie: aquariumfilters
Filter type: binnenfilter
Filtratie type: mechanisch

SuperFish AquaFlow Dual Action 50

Wanneer je een aquarium netjes en proper wil houden, zal je sowieso beroep moeten doen op filters. Deze AquaFlow Dual Action 50 van Superfish is een aquariumfilter die zijn diensten bewijst in een kleine tropische en koudwater aquarium met het zogenaamde Easy Clean systeem dat zorgt voor de optimale filtering en het zuiveren van mooi, helder water. Uitstekende binnenfilter. Klein minpuntje: het apparaat is vrij luidruchtig.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Ideale binnenfilter voor een klein tropisch aquarium
+ De aquariumfilter kan je gebruiken in koudwater
+ Superfish staat bekend voor de goede kwaliteit in materialen

Minpunten
- Tamelijk luidruchtig

  • Specificaties in een notendop

Merk: SuperFish
Categorie: aquariumfilters
Filter type: binnenfilter
Geschikt voor grootte aquarium: tot 300 liter
Gewicht aantal: tot 500 gram

FAQs

Which type of aquarium filter is best? ›

Low maintenance filters, like sponge filters or power filters, work well for tanks that aren't overstocked or overfed. External canister filters are more effective for a tank with fish that produce more waste, as they are more powerful, but they also need more regular maintenance.

What is the best fish tank filter to remove algae? ›

Chem-Pure Elite is suitable for all aquarium types, including freshwater, brackish, and reef tanks. If you're looking to finally get rid of stubborn algae (or simply want to reduce the number of water changes that you have to do), Chemi-Pure Elite is a great choice.

Are canister filters better than power filters? ›

Canister filters provide superior mechanical, chemical, and biological filtration for larger aquariums or aquariums with a lot of fish. The body or "canister" portion of the filter is significantly larger than most power filters - imagine how much media canister filters are able to hold!

What are the 3 types of aquarium filtration? ›

The Aquarium uses three main types of filtration: mechanical, chemical, and biological. Mechanical filtration is the removal or straining of solid particles from the water.

What filtration system is most effective? ›

Q: Which filter removes the most contaminants? A reverse osmosis system is the most effective type of filter for drinking water.

Which water filter removes the most contaminants? ›

Reverse osmosis systems are some of the best options for your water. The Reverse osmosis system in the 4 stage design is a design that will help you remove the maximum number of contaminants from your water.

What kills algae without killing fish? ›

Not only is barley straw a natural pond algae killer, but it won't harm your fish or plants – and it's cheap to buy too. In fact, I've read that barley straw is a more effective pond algae remover, and it works better to clear pond water than expensive chemicals.

Is there a water filter that removes all contaminants? ›

No filters or treatment systems are 100% effective in removing all contaminants from water, and you need to know what you want your filter to do before you go shopping (see Step 1). Not all filters of a particular type use the same technology, so you should read the label carefully.

Do I need an air pump if I have a canister filter? ›

Not necessarily. Some types of filters – such as hang-on-back and canister filters – use an electric motor to move water and do not work with an air filter. However, air-driven filtration devices – such as sponge and undergravel filters – use air to move the water and therefore require an air pump.

Are hang-on-back filters good? ›

In fact, I'd say a hang-on-back filter is even better at mechanical filtration than a sponge filter because you can add a fine filter pad to really polish the water. The device is very simple to service since most of the media is outside of the aquarium, allowing you to easily remove the media for gentle washing.

Are canister filters worth the money? ›

Canister filters are a good choice for freshwater aquariums and saltwater fish-only aquariums over 50 gallons. They can be troublesome, but they will get your water clean. For those with reef aquariums you're better off with a protein skimmer. We highly recommend getting a drilled through the bottom tank.

How many GPH filters do I need for a 20 gallon tank? ›

It's generally recommended that your filter has a GPH equal to four times the volume of your tank. So, for a 20 gallon (76 liter) tank, you would want a filter with a GPH of at least 80.

How deep should my aquarium filter intake be? ›

Keep an eye on how much water is in your aquarium—most filters need the water level to be about one inch from the lip of the filter. Make sure your bubble walls and/or air stones are not directly under the intake tube. If bubbles go up the main tube, it will cause a rattling sound and may stop your filter from working.

What are the two most common water filtration systems? ›

The two most common types of filtration systems for residential use are systems using reverse osmosis or activated carbon filters. Both of these systems are effective at removing contaminants, but the exact type of contaminants they remove are different.

Which filter has highest rate of filtration? ›

Explanation: The rate of filtration is highest in pressure filter and its filtration rate lies between 6000 to 15000 litres per hour per m2 of filter area while in rapid sand and roughing filter, it is between 6000 to 8000 litres per hour per m2 of filter area. 2.

Which filter is most commonly used in filtration? ›

Surface filtration (also known as barrier filtration) is the most common type of filtration in the food industry. In surface filtration, a porous surface retains the particles solely on grounds of particle size.

Which filter is most widely used? ›

Today, UV is the most widely commonly used filter, but now its role is different.

Which water filter does not remove minerals? ›

Activated carbon and ceramic filters don't remove essential minerals from tap water. That's because the healthy minerals are not attracted to carbon. Reverse Osmosis (RO) removes everything, including the healthy minerals.

What is the healthiest way to filter water? ›

Activated charcoal can take up impurities, certain heavy metals, and organic contaminants like pesticides, but it isn't very effective at removing germs. Physical filters, whether store-bought and portable or homemade from layers of sediment, are your best bet for removing debris from water.

What kills algae immediately? ›

Chlorine is still one of the most effective killers of algae so doing a super-chlorination of 10-20 ppm of chlorine can go a long way towards wiping out the algae. Liquid chlorine is an ideal shock for algae because it is fast acting and does not add cyanuric acid (CYA) or calcium to the water.

What kills algae permanently? ›

Bleach is great for killing algae (and other organisms that may lurk in your tanks) and for keeping it from coming back. Scientific research shows that using bleach that is made from a solution with 5.25% hypochlorite. Never mix bleach and chlorine together.

How do you get rid of algae permanently? ›

You can get rid of algae quickly by vacuuming and brushing your pool, balancing your pool's water chemistry, and then shocking and filtering your pool water. Just be thorough as you clean your pool surfaces. If you leave behind even a small number of algae spores, it won't be long before they regrow and bloom again.

How do you remove stubborn algae from fish tank glass? ›

An easy way to remove algae from your glass is an aquarium scraper and some elbow grease. The scraper will remove large algae deposits, as well as daily film algae, leaving you with a clear view of your fish. But make sure to get into every nook and cranny!

What eats a lot of algae? ›

Zooplankton, tadpoles, and crustaceans eat algae. Many aquatic consumers such as zooplankton, tadpoles, algae eater (algivore), small fish, crustaceans, and water-dwelling insects eat algae as their primary food source.

What causes cloudy fish tank? ›

This is normal when an aquarium is first set up. It is referred to as a bacteria bloom. The cloudiness should be gone within anywhere from two days to a couple of weeks. You can do a 10 to 15 percent partial water change and gravel vacuuming after a week to speed it up.

Which water filters remove forever chemicals? ›

Two types of water filtration systems work to remove PFAS from drinking water in your home: granulated activated carbon filters and reverse osmosis filters.

Which water filter removes bacteria and viruses? ›

Reverse osmosis filters: This process forces water at high pressure through semipermeable filters, removing a larger range of contaminants such as heavy metals, bacteria, and viruses.

Do water filters build up bacteria? ›

Water filters that you attach to your faucet are known to be good for filtering out heavy metals like lead and disinfectants like chlorine. But they're not designed to filter out bacteria that can grow in the filter itself.

Can you over oxygenate a fish tank? ›

Too much oxygen in water can lead to the potentially lethal gas bubble disease, in which gas comes out of solution inside the fish, creating bubbles in its skin and around its eyes. (Excess nitrogen, however, is a far more common cause of this disease.)

Does a 55 gallon tank need a canister filter? ›

Definitely, a canister filter is so much better for water flow, especially on a long tank like a 55 gallon.

Can you have too much filtration in a fish tank? ›

An aquarium can be over-filtered because large filters have large pumps that can move the water too quickly. When the water is cycled at an excessive rate, spread sediment all over the tank, push the fish around, and more. The water should pass through the filter four times an hour.

What is the disadvantage of a hang on back filter? ›

Cons of a Hang on Back Filter

It has a limited ability to move water. If your tanks are large or part of a community, you may require two or more HOB filters. HOB filters have limited space for media. You will only be able to fit a small amount of mechanical, bio, and chemical media.

How often should I clean my hang on back filter? ›

Establish a Schedule

Some filters such as hang-on-the-back (HOB) require cleaning every few weeks while canister filters may go four months between service intervals. Sponge (biological) filters should be cleaned every two weeks.

Is there a difference between cheap and expensive air filters? ›

Expensive air filters are made of better-quality materials than cheap air filters. They are often made of fiberglass, which is a porous material that can trap more dust and pollen than other materials like cardboard or paper. Fiberglass also resists moisture and does not tear as easily as other materials.

Why cheap air filters are better? ›

Cheap air filters typically have a low MERV rating of 6 or less, while expensive air filters can have a MERV rating of up to 13. This means that they can remove much smaller particles, like bacteria, viruses, and mold spores, from the air.

How do you clean a canister filter without killing bacteria? ›

Remove the filter media and rinse them in old aquarium water or dechlorinated water to remove any accumulated waste. Coarse sponge pads are the dirtiest and can be vigorously wrung to clean it as much as possible. Bio media houses beneficial bacteria and should be gently agitated (not scrubbed) in the water.

How many GPH does a 50 gallon tank need? ›

Calculate Your Recommended Flow Rate

For example, for a 50-gallon tank look for a pump rated at least 250-500 GPH.

What size filter do I need for a 15000 gallon pool? ›

So for a 15,000-gallon pool, I suggest a 300 sq ft filter, for a 20,000-gallon pool a 400 sq ft filter and for a 30,000-gallon pool a 500 sq ft filter. You can use a smaller filter if you choose, just note that you will be cleaning it often and the water flow may not be as efficient as going with a larger filter.

What size filter do I need for a 17000 gallon pool? ›

Filter Size

A helpful rule of thumb is to choose a filter with at least 1 square foot per 10,000 gallons pool capacity.

How many gallons of water should you run through a new filter? ›

Run two to four gallons of water through the new filter. This helps prevent your water dispenser from sputtering and clears impurities left over from manufacturing.

Do you have to soak a water filter before using? ›

It's extremely important to pre-soak your media for a minimum of 2 days before installing your whole house filtration system or water softener. Make sure your system is set on a level surface in an area where it can get wet around the tank.

How long does water need to filter before adding fish? ›

Typically, you should wait at least 24 to 48 hours and even up to a week before adding fish to a new tank.

What is the average cost of a whole house water filtration system? ›

According to Angi and HomeAdvisor, a home water filtration system costs between $1,000 to $4,000, with a national average of $2,078.

What are the 3 types of filtration? ›

The Aquarium uses three main types of filtration: mechanical, chemical, and biological.

What is better water softener or carbon filter? ›

If your goal is only to reduce the presence of harmful contaminants, a water filter is a better solution than a water softener. When your home's water is run through a quality whole house water filter, you are reducing harmful contaminants like chlorine, chloramines, harmful VOCs, and more.

Are internal filters better than external? ›

External filters are larger and more powerful than most internal filters and can hold a lot more media, offering better cleaning and supporting more fish. The superior power of external filters makes them suitable for large aquaria; heavily stocked aquaria like African cichlid tanks; and large fish.

What is the best filtering material to purify water? ›

Activated carbon filters are most effective in removing organic contaminants from water (often responsible for taste, odour and colour problems).

Are carbon filters worth the money? ›

The carbon air filter may cost more than the particulate filter which does not have carbon. If you drive in slow-moving traffic often or encounter strong odors on your drive, the investment in a carbon cabin air filter might be worth it.

Do carbon water filters remove mold? ›

Best Carbon Block Water Filters

This system has a long filter life of 2,500 gallons, eliminates offensive tastes and odors, and protects you from lead chlorine, cysts, algae, mold, THMs, VOCs, and more.

Are carbon water filters worth it? ›

It not only aids in preventing rust stains in sinks, tubs, dishwashers, and toilets, but offers softer, brighter and longer lasting clothing. A carbon filter effectively removes chlorine, chloramines, and odor. The outcome is chemical free, clean, fresh drinking water for the whole household.

Are more expensive filters better? ›

Expensive Filters Are Made of Better-Quality Materials

Expensive air filters are made of better-quality materials than cheap air filters. They are often made of fiberglass, which is a porous material that can trap more dust and pollen than other materials like cardboard or paper.

Do expensive air filters make a difference? ›

More expensive air filters such as Pleated Residential filters will filter out dust mites, pollen, pet dander, mold, and even bacteria, which can be worth the extra money, especially for those with severe allergies.

Which type of filter is best for home? ›

The American Society of Heating, Refrigeration and Air Conditioner Engineers (ASHARE) recommends a MERV 6 or higher. Most people go with a MERV 8 filter. Most residential areas can remove contaminants with MERV 8 to MERV 13, while most hospitals use MERV 14 to MERV 20.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated: 02/19/2023

Views: 5790

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.